Dosentti Arto Luukkanen on tehnyt kansalaisaloitteen Suomen tulevaisuutta uhkaavan YK:n maahanmuuttosopimuksen (Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration) mitätöimiseksi. Dosentti Luukkasen mukaan "GCM-sopimus ei ole kansallisen edun mukainen eikä sitä ole käsitelty asianmukaisesti Suomen eduskunnassa (Perustuslain 94 § ja 95 §:n 1 momentti)". Kävithän siis jo allekirjoittamassa tämän kansalaisaloitteen (Kansalaisaloite kansainvälisen GCM-sopimuksen hyväksynnän mitätöimiseksi Suomessa) ja kertomassa siitä myös tuttavillesikin?

Tätä sopimusta on etenkin Suomessa yritetty ajaa läpi sammutetuin lyhdyin, lähes täydellisessä mediahiljaisuudessa. Esimerkiksi Saksassa ja Ranskassakin yritettiin samaa, mutta hanke on niissä silti herättänyt enemmän huomiota. Ranskassa mm. entinen puolustusministeri, Charles Millon, 12 kenraalia ja amiraalia varoittivat juuri yhteisessä kannanotossaan Macronia allekirjoittamasta GCM-sopimusta mm. sen turvallisuusuhkien takia ja kutsuivat sopimuksen solmimista itsevaltaisesti suorastaan maanpetokselliseksi toiminnaksi.

Vielä ei ole täysin selvää mihin suuntaan eri maissa GCM-sopimus tulee johtamaan tulevaisuudessa. Hyvin uhkaavaa on kuitenkin sopimuksen yksipuolisuus vain siirtolaisten ja lähtömaiden hyväksi ja kohdemaiden haitaksi ja esimerkiksi halu rajoittaa sananvapautta kieltämällä maahanmuuttoon liittyvien negatiivisten asioiden uutisointi, josta esimerkiksi Ruotsin ja Norjan journalistiliitot ovat olleet huolestuneita. Käytännössä se kasaa maahanmuuton kohdemaille vain lisää velvollisuuksia, vaikeuttaa laittoman maanmuuton torjuntaa, helpottaa maahanmuuttoa entisestäänkin - mutta siirtolaisille se luo vain lisää oikeuksia ja helpottaa siirtolaisuutta ja tekee siirtolaisuudesta entistäkin toivottavampaa lähtömaille. Saksassa vihreät ovat jo vaatineet GCM-sopimuksen toteuttamista täysimääräisenä lainsäädäntöä muuttamalla.

Hommaforumilla on keskustelut sekä GCM-sopimuksesta että tästä kansalaisaloitteesta.Kannatusilmoituksia on tullut jo yli 18000 kappaletta! Allekirjoita