Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että perussuomalaisia pyritään lyömään väitteillä Venäjä-yhteyksistä tai venäjämielisyydestä, vaikka tosiasiassa monella muulla puolueella Suomessa on paljon läheisemmät yhteydet Venäjään kuin perussuomalaisilla, vaikka perussuomalaisetkaan eivät ole asiassa täysin ongelmaton. Hommaforumilla on avattu keskustelu puolueiden ja poliitikkojen positiivisista ja negatiivisista kytköksistä Venäjään liittyen, mikä kannattaa ehdottomasti lukea ennen äänestyspäätöstä. Tässä tiivistetysti joitain poimintoja keskustelusta:

Keskusta

Keskustalla on pitkä historia niin Neuvostoliiton kanssa veljeilystä, kuin myös Neuvostoliiton kaaduttua Venäjän kanssa. Esimerkiksi noottikriisiä on väitetty Urho Kekkosen tilaamaksi. Esko Aho taas on toiminut venäläispankin hallinnossa ja yritti estää siitä kertovan Hesarin paljastusjutun julkaisun. Keskustassa myös esimerkiksi Katri Kulmuni on Suomi-Venäjä-Seuran (alunperin Suomi–Neuvostoliitto-Seura) puheenjohtajana ja häntä ennen puolestaan keskustan Paula Lehtomäki. Suomen PEN -sananvapausjärjestön ex-puheenjohtaja Jukka Mallinen väittää Lehtomäen ja Heikki Talvitien palauttaneen SV-seuran Kremlin tukijaksi.

Keskustan kärkipoliitikkoja on käynyt Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen kokouksissa. Esimerkiksi vuosina 2008-2011 ainakin Paula Lehtomäki, Tuomo Puumala, Kyösti Virrankoski ja Timo Laaninen ovat käyneet. Myös Yhtenäinen Venäjä-puolueen edustajia on käynyt keskustan puoluekokoiksissa Suomessa. On myös paljastunut, että että keskusta ja Yhtenäinen Venäjä -puolue hahmottelivat vuonna 2009 sopimuksen, jolla oli tarkoitus tiivistää keskustan, Suomen ja koko EU:n suhteita Venäjään.

Kokoomus

Kokoomuksellakin on viimeistään 70-luvun Tehtaankadun vuosista lähtien ollut varsin tiiviit yhteydet ensiksi Neuvostoliittoon ja sitten Venäjään. Tällöin kokoomuspoliitikotkin alkoivat saada omia ns. kotiryssiään. Kokoomuspoliitikoista tiettävästi kuitenkin ainoastaan Ilkka Kanervalla oli oma kotisupolainen, jonka kanssa hän kävi läpi venäläisten kanssa käytyjä keskusteluja.

Kokoomusta on monasti kutsuttu Putinin Yhtenäinen venäjä -puolueen veljespuolueeksi, mitä tosin Kokoomus on aivan viime aikoina yrittänyt imagohaitan takia kiistää. Keskustan tavoin kokoomus on myös ainakin aivan viime vuosiin saakka tehnyt yhteistyötä Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa. Kokoomuksen poliitikkoja on mm. vieraillut Yhtenäinen Venäjä -puolueen puoluekokouksissa.

Kokoomuksen poliitikoista Alexander Stubb aikoinaan kiirehti viisumivapautta venäläisille ja Fennovoiman ydinvoimalan kohdalla Stubb käytti putinistista kieltä varoittaessaan russofobiasta, kun vihreiden ja perussuomalaisten poliitikot suhtautuivat kriittisesti siihen, että ydinvoimala tulisi juuri venäjältä. Myös esimerkiksi Ben Zyskowicz ja Jan Vapaavuori puolustelivat ydinvoimalan hankkimista venäjältä. Kokoomus on vastustanut ajatusta kieltää kiinteistökaupat venäläisiltä ja itsekin äitinsä puolelta puoliksi venäläinen Kai Mykkänen on jopa vastustanut kieltoa Venäjän kaksoiskansalaisille toimia sotilasviroissa, mikä sitten Mykkäsen vastustuksen takia vesittyikin lievemmäksi.

SDP

Demareilla on myös ollut runsasti yhteyksiä ensiksi Neuvostoliittoon ja sittemmin Venäjään. Monien nimekkäidenkin demaripoliitikkojen on väitetty olleen jollain tapaa Neuvostoliiton talutusnuorassa, mutta useille näistä väitteistä ei ole saatu vahvistusta, koska Venäjän tiedusteluarkisto on säilynyt suljettuna.

Paavo Lipponen on kuitenkin poliittisen uransa jälkeen toiminut Venäjän kaasuputkilobbbarina ja hiljattain vähätellyt Venäjän uhkaa sanomalla, ettei Venäjä-vastaisuus ole viisasta. Myös esimerkiksi eurovaaleissa nyt ehdokkaana oleva SDP:n puoluesihteeri, Antton Rönnholm, teki jättitilin Venäjän kaasuputkihankkeella. Tuoreessa EK:n eurovaalipaneelissa Eero Heinäluoma äityi huutamaan, kun perussuomalaisten Halla-aho nosti demaripoliitikkojen kaasuputkiyhteydet esiin.

Tarja Halonen puolestaan on kutsunut Vladimir Putinia ystäväkseen. Halonen oli myös innolla viemässä Suomea yksipuoliseen maamiinakieltoon ja muutenkin nakersi Suomen puolustuskykyä monin tavoin. Antti Rinne puolestaan on mm. kannattanut viisumivapautta Venäjän kanssa, venäjän kielen ja kulttuurin opetuksen lisäämistä senkin jälkeen, kun Venäjä oli jo hyökännyt sotilasvoimin Ukrainaa vastaan.

Poikkeuksena demarien varsin venäjämieliseen linjaan on kansanedustaja Suna Kymäläinen, joka on vuosia tutkinut venäläisiä tontti- ja kiinteistökauppoja Suomessa ja vaatinut näiden kauppojen rajoittamista niihin sisältyvän turvallisuusriskin takia. Suna Kymäläisen on myös arvostellut SDP:n eduskuntaryhmää suomettuneisuudesta, kun se on painostamalla yrittänyt estää häntä viemästä tätä asiaa eteenpäin.

Perussuomalaiset

Perussuomalaiset on käytännössä ainoana eduskuntapuolueena vastustaa turvallisuussyistä kiinteistökauppojen sallimista venäläisille sekä venäjän kaksoiskansalaisten mahdollisuutta työskennellä rajavartiolaitoksessa tai armeijassa. Joissain muissa puolueissa tällaista ovat esittäneet lähinnä yksittäiset kansanedustajat.

Puheenjohtaja Halla-aho suhtautuu hyvin kriittisesti Venäjään ja sen muodostamaan turvallisuusuhkaan. Halla-aho oli tiettävästi ainut merkittävä poliitikko Suomessa, joka osallistui mielenosoitukseen Venäjän suurlähetysten edessä, missä protestoitiin Venäjän toimia Ukrainassa. Vertailun vuoksi on syytä huomita, että samoihin aikoihin SDP:n Antti Rinne puolestaan vaati viisumivapautta Venäjälle, venäjän kielen opetuksen ja kaupankäynnin lisäämistä.

Puolueena perussuomalaiset kannattaa Venäjään kohdistettuja talouspakotteita, jotka on määrätty Venäjän Ukrainaan kohdistuvien vihamielisten sotilastoimien ja miehityksen johdosta. Perussuomalaisissa kuitenkin huomautetaan, että nykymuotoiset pakotteet eivät näytä riittävän pakottamaan Venäjää esimerkiksi vetäytymään miehityshankkeistaan ja pakotteiden tulevan erityisen kalliiksi Suomelle, minkä vuoksi on väläytetty ajatusta siitä, että EU:n tulisi kompensoida tästä aiheutuvaa taloushaittaa Suomelle.

Puolueena perussuomalaiset ei kannata viisumivapautta venäläisille, joskin Olli Kotro puhui helpotetusta viisumien saamisesta pienehkölle ja esitarkastetulle joukolle henkilöitä. Kansanedustaja Tom Packalénin esittämät epäilevät alkuvaiheen kommentit mm. Itä-Ukrainan tilanteeseen ja Salisburyn myrkkyiskuun ovat herättäneet syytöksiä liiallisesta Venäjän myötäilystä.

Vihreät

Vaikka aikoinaan Heidi Hautala kampanjoi merkittävästi Venäjän korruptiota vastaan, on viime aikoina jopa vihreiden omasta piiristä Daily Beast -lehden mukaan alkanut kuulua syytöksiä siitä, että Heidi Hautala toimisi Kremlin puolesta. Satu Hassilla puolestaan on taistolaistausta.

Muualla Euroopassa

Puola, Slovakia, Romania, Unkari ja Baltian maat ovat EU:n komissiolle lähettämässään kirjeessä vaatineet Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisprojektin keskeyttämistä. Myös EU-komissiossa tähän Saksan ja Venäjän väliseen hankkeeseen on suhtauduttu kriittisesti, mutta tämä ei ole kääntänyt Merkelin päätä, vaikka tämä lisää Venäjän mahdollisuuksia kiristää niin EU-maita kuin Ukrainaa kaasullaan ja tuo vientituloja Venäjälle. Saksassa demarien entinen liittokansleri, Gerhard Schröder, on toiminut Venäjän kaasuputkilobbarina ja hänen toimintansa tässä roolissa ja Venäjän tekojen puolustelussa on herättänyt huomattavaa kritiikkiä.

GUE/NL (Euroopan yhtynyttä vasemmistoa) ja S&D kannattavat EU:n Venäjä-pakotteiden purkamista. Suomessa Vasemmistoliitton kuuluu Euroopan yhtyneen vasemmiston GUE/NL-ryhmään ja SDP kuuluu sosiaalidemokraattien S&D-ryhmään.

EPP-puolueeseen kuuluu Italian Forza Italia, jonka Berlusconi kuuluu Putinin henkilökohtaisiin ystäviin ja Ranskan Les Républicains -puolueen presidenttiehdokkaanakin vuonna 2017 ollut Fillon on myös Putin-myönteinen ja on mm. vaatinut Venäjän vastaisen pakotteiden purkamista ja sotilasyhteistyötä Venäjän kanssa Syyriassa. Myös Putin on kehunut hyviä välejään Filloniin. Suomessa kokoomus kuuluu EPP-puolueeseen.

Vihreiden europarlamentaarikko, Miroslavs Mitrofanovs, on puolustellut Krimin liittämistä Venäjään. Sekä vihreillä, että rauhanliikkeellä on monissa maissa vähintäänkin jonkinasteista Neuvostoliittoon ulottuvia yhteyksiä. Venäjän väitetään nykyään tukevan mm. vesisärytyksen vastaisia ympäristlliikkeitä, ilmeisesti omaa öljyvientiä turvatakseen ja pitääkseen länsimaat riippuvaisina tuontiöljystä.

Lähteitä

 1. Noottikriisi – Wikipedia
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Noottikriisi#Suurvaltapolitiikka
 2. Esko Aho yritti vaientaa keskustelua hänen roolistaan Sberbankissa
  https://www.libera.fi/blogi/esko-aho-yritti-vaientaa-keskustelua-hanen-roolistaan-sberbankissa/
 3. Vaietut neuvottelut kulisseissa! Tällaisen sopimuksen keskusta ja Putinin puolue hahmottelivat - Kotimaa - Ilta-Sanomat
  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000850019.html
 4. Tässä on keskustan kohuttu Putin-sopimus - lue sanasta sanaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat
  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000850363.html
 5. Suomen keskusta on pitänyt tiiviitä yhteyksiä Putinin valtapuolueeseen Venäjällä - Politiikka | HS.fi
  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000002785764.html
 6. Li Anderssonilta väite Vladimir Putinista ja kokoomuksesta – ”höpöhöpö” – verkkouutiset.fi
  https://www.verkkouutiset.fi/li-anderssonilta-vaite-vladimir-putinista-ja-kokoomuksesta-hopohopo-50572/
 7. Myös kokoomuksella tiiviit välit Yhtenäiseen Venäjään - Kotimaa - Ilta-Sanomat
  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000850438.html
 8. Ilkka Kanerva 70-luvusta: Minulla oli ainoana myös kotisupolainen – verkkouutiset.fi
  https://www.verkkouutiset.fi/ilkka-kanerva-70-luvusta-minulla-oli-ainoana-myos-kotisupolainen-25740/
 9. Näkökulma: Moicculi roistovaltion valehtelija – olen Suomen ulkoministeri ja olen ystäväsi
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7e48ebda-e043-4eeb-b931-f2c51d8db257
 10. Pääministeri arvostelee kansanedustajia russofobian lietsomisesta Fennovoima-keskustelussa | Yle Uutiset | yle.fi
  https://yle.fi/uutiset/3-7527971
 11. Stubb varoitti russofobiasta | Kauppalehti
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/stubb-varoitti-russofobiasta/6c160f25-0e1f-3029-aa80-880288046b2d
 12. Stubb kiirehtii viisumivapautta Venäjän kanssa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001570891.html
 13. Paavo Lipponen – Wikipedia
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Paavo_Lipponen#Kritiikki%C3%A4
 14. KGB nimesi Kalevi Sorsan ”luotetuksi yhteistoimintahenkilöksi” - Washington Postin kolumnisti kirjoittaa länsijohtajien säikähtäneen Sorsan paljastumista
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a6941861-4a39-4ca0-b8b7-c770b1471189
 15. Ex-pääministeri Lipponen Ylellä: ”Venäjä-vastaisuus ei ole viisasta”
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1c57bbae-c8cf-4f14-ac20-a28dcdf5822b
 16. Presidentti Tarja Halonen Vladimir Putinista: Olemme ystäviä - Suomenkuvalehti.fi
  https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/presidentti-tarja-halonen-vladimir-putinista-olemme-ystavia/
 17. Rinne ei tunne russofobiaa: Viisumivapaus Venäjän kanssa | Kotimaa | Kaleva.fi
  https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/rinne-ei-tunne-russofobiaa-viisumivapaus-venajan-kanssa/659665/
 18. Sdp:n puoluesihteeri kääri jättitilin kaasuputkihankkeella – laskutti Gazpromilta lähes 200 000 euroa - Kotimaa - Ilta-Sanomat
  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005099695.html
 19. US: Kansanedustaja kritisoi rankasti ulkomaalaisten tonttikauppalakiehdotusta - yhtä hyvin voitaisiin piirtää kartta haavoittuvimmista alueista | Talouselämä
  https://www.talouselama.fi/uutiset/us-kansanedustaja-kritisoi-rankasti-ulkomaalaisten-tonttikauppalakiehdotusta-yhta-hyvin-voitaisiin-piirtaa-kartta-haavoittuvimmista-alueista/ba6a8bf9-cc73-35c1-addd-187ab576cfb4
 20. Amerikkalaislehti: Vihreät syyttävät Heidi Hautalan toimivan Kremlin puolesta – verkkouutiset.fi
  https://www.verkkouutiset.fi/amerikkalaislehti-vihreat-syyttavat-heidi-hautalan-toimivan-kremlin-puolesta/
 21. Satu Hassi muistelee: Näin taistolaisuus jäi taakse – "Voi hyvänen aika, isot ihmiset, minä ajattelin..." | Tamperelainen
  https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/604508-satu-hassi-muistelee-nain-taistolaisuus-jai-taakse-voi-hyvanen-aika-isot-ihmiset
 22. Депутат Европарламента прокомментировал референдум в Крыму
  https://riafan.ru/amp/1161109-deputat-evroparlamenta-prokommentiroval-referendum-v-krymu
 23. Gerhard Schröder - Wikipedia
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Schr%C3%B6der
 24. Subscribe to read | Financial Times
  https://www.ft.com/content/98a34480-0e62-11e7-b030-768954394623
 25. Silvio Berlusconi Will Probably Skip His Own Party’s Conference And Go To Vladimir Putin’s Birthday Party Instead
  https://www.buzzfeed.com/albertonardelli/silvio-berlusconi-vladimir-putin-birthday
 26. Kenelle ääni menee, kun äänestää suomalaista eurovaaliehdokasta? Tällaisille ryhmille annat äänesi - Politiikka | HS.fi
  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006103428.html
 27. Alliance 90/The Greens - Wikipedia
  https://en.wikipedia.org/wiki/Alliance_90/The_Greens
 28. Rauhanjärjestöt, missä olette nyt puolustamassa rauhaa Aleppossa? — AriPesonen1
  http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223842-rauhanjarjestot-missa-olette-nyt-puolustamassa-rauhaa-aleppossa
 29. Moscow secretly funded US anti-fracking groups. Is it now attacking US energy companies? - Center for Security Policy
  https://www.centerforsecuritypolicy.org/2019/03/24/moscow-secretly-funded-us-anti-fracking-groups-is-it-now-attacking-us-energy-companies/
 30. Russian-funded environmental group gave millions to anti-fracking groups
  https://www.washingtonexaminer.com/opinion/russian-funded-environmental-group-gave-millions-to-anti-fracking-groups
 31. Putin Is Funding Green Groups to Discredit Natural Gas Fracking
  https://www.newsweek.com/putin-funding-green-groups-discredit-natural-gas-fracking-635052
 32. Syriza - Wikipedia
  https://en.wikipedia.org/wiki/Syriza
 33. Perussuomalaiset ottivat Venäjän uhan alusta asti tosissaan – tonttikaupoista varoitettu jo vuosikausien ajan - Suomen Uutiset
  https://www.suomenuutiset.fi/perussuomalaiset-ottivat-venajan-uhan-alusta-asti-tosissaan-tonttikaupoista-varoitettu-jo-vuosikausien-ajan/
 34. Presidenttiehdokkailta tylytystä puolustusministerin kaksoiskansalaisuuskommenteille: "Aivan käsittämätöntä kieltä"
  https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/presidenttiehdokkailta-tylytysta-puolustusministerin-kaksoiskansalaisuuskommenteille-aivan-kasittamatonta-kielta/
 35. Mielenosoitus Venäjän suurlähetystön edessä – kuvakooste - Suomen Uutiset
  https://www.suomenuutiset.fi/mielenosoitus-venajan-suurlahetyston-edessa-kuvakooste/
 36. Jussi Halla-ahoa haastetaan Venäjä-suhteista – ”Mitään hyötyä viisumivapaudesta ei Suomelle olisi” | Uusi Suomi
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/280717-jussi-halla-ahoa-haastetaan-venaja-suhteista-mitaan-hyotya-viisumivapaudesta-ei?ref=suosituimmat
 37. Tom Packalén – Wikipedia
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Tom_Packal%C3%A9n#Ven%C3%A4j%C3%A4-suhde
 38. "Hän on täysin kontrollissamme" – Itävallan skandaalivideo on vain yksi esimerkki Venäjä-kytköksistä, joita perussuomalaisten uusilla EU-liittolaisilla on | Yle Uutiset | yle.fi
  https://yle.fi/uutiset/3-10792198
 39. Venäjä lapioinut vuosien varrella säkkikaupalla rahaa SDP:n korkeissa asemissa toimiville "kaasuputkimiehille" - Eero Heinäluoma äityi huutamaan, kun asia nousi tentissä esille - Suomen Uutiset
  https://www.suomenuutiset.fi/venaja-lapioinut-vuosien-varrella-sakkikaupalla-rahaa-sdpn-korkeissa-asemissa-toimiville-kaasuputkimiehille-eero-heinaluoma-aityi-huutamaan-kun-asia-nousi-tentissa-esille/
 40. Suna Kymäläinen: SDP:n eduskuntaryhmä painosti venäläisten maakauppa-asiassa | Yle Uutiset | yle.fi
  https://yle.fi/uutiset/3-7544171
 41. Ministeri Kai Mykkäsen toiminta ihmetyttää: ”Pipo meni silmille” kaksoiskansalaiskiellossa | Uusi Suomi
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259366-ministeri-kai-mykkasen-toiminta-ihmetyttaa-pipo-meni-silmille
 42. Kaksoiskansalaislaki eteni eduskuntaan – Mykkänen kertoo, mikä sai hänen päänsä kääntymään - Politiikka - Ilta-Sanomat
  https://www.is.fi/politiikka/art-2000005915863.html
 43. Sisäministeri Mykkänen käänsi takkia: kaksoiskansalaisten pääsyä sotilasvirkoihin rajoittava laki tulee eduskunnan käsittelyyn - Suomen Uutiset
  https://www.suomenuutiset.fi/sisaministeri-mykkanen-kaansi-takkia-kaksoiskansalaisten-paasya-sotilasvirkoihin-rajoittava-laki-tulee-eduskunnan-kasittelyyn/
 44. Kohuttu kaksoiskansalaisten laki eduskuntaan – Hallitus esittää: Kaksoiskansalainen voisi päästä sotilasvirkaan | Yle Uutiset | yle.fi
  https://yle.fi/uutiset/3-10531228