Ruotsi on lähellä täydellistä romahtamista. Yhä useammat kunnat varoittavat, että jos tulijoita tulee tällä tahdilla, hallinto ei voi enää taata tavanomaisia palveluita kansalaisille. Lisäksi viranomaisten pahaenteiset lausunnot ovat saaneet ruotsalaiset pelkämään mitä huominen tuo tullessaan. Jos tulijoiden tulva jatkuu, ruotsalaisista tulee 10-15 vuodessa vähemmistö omassa maassaan.

Ingrid Carlqvistiartikkeli ja Ibn Matin suomennos

Se vaatii voimakäyttöä; se vaatii paljon varoja ja logistiikkaa. Silti se on ainoa tapa pysäyttää Euroopan läpi nouseva inhimillinen vuorovesi, joka hyvinkin voi muuttaa Euroopan ikiajoiksi.

Australian entinen pääministeri Tony Abbott suositteli puheessaan Euroopan rajojen sulkemista turvapaikanhakijoilta ja veneiden käännyttämistä takaisin. Australian "Pacific Solution"-politiikka on vähentänyt merkittävästi laitonta maahantuloa meritse ja siten myös merikuolemia.

Pakolaisvyöry vie neljä prosenttia Ruotsin 2016 budjetista rasittaen hallintoa lähelle hajoamispistettään. Aiemmin tässä kuussa Ruotsin kuntien ja maakäräjien yhdistys ilmoitti, että pakolaiskriisin vuoksi kuntien on nostettava veroayriään kahdella prosenttiyksiköllä. Keskimäärin tämä tarkoittaisi kotitaloutta kohden noin 15000 kruunun eli 1650 euron lisälaskua. Mutta Svenska Dagbladetin "Pakolaiskriisistä veroshokki" -artikkelin analyysissä katsottiin tuon olevan kriisin kustannuksien aliarviointia.

Heikki Luodon suomennos Lawrence Solomonin artikkelista