Hommaforum on nyt julkaissut vastineensa (PDF-tiedosto) oikeusministeriön masinoimasta ja varsin heikkotasoisesta "vihapuheselvityksestä" [1], jossa viitattiin myös Hommaforumiin.

On hyvin vaarallista ja länsimaiseen oikeusvaltioon sopimatonta, että hallitus yrittää tällaisia epämääräisiä selvityksiä tehtailemalla käytännössä tukahduttaa poliittista keskustelua. On pelättävissä, että taustalla on pyrkimys rajoittaa vielä lisää vallanpitäjien kiusallisena pitämää poliittista keskustelua tekemällä sitä kohtaan ensiksi pitkään jatkuvaa mustamaalausta. Turun yliopiston apulaisprofessori Markku Jokisipilä onkin varoittanut siitä, että sananvapautta yritetään rajoittaa vihapuheen nimissä ja hänestä mahdolliset lisärajoitukset uhkaisivat sananvapautta [2].

Alkuperäisessä "tutkimuksessa" merkittävimmät virheet ovat sekoilu alkeistason laskutoimituksissa (15/30 * 100 % = 50 %, ei 43 %) ja huomattavan vinon jakauman käyttäminen (todennäköisyys ko. "havainnoille" satunnaisotannalla on 1/100 000 000), mikä on vielä paljon suurempi virhelähde kuin edellä mainittu prosenttilaskuvirhe. Tutkittavia viestejä on siis poimittu siten, etteivät ne ole tilastollisesti edustava satunnaisotos, mitä käsitellään tarkemmin Hommaforumin vastineessa. Alkuperäisen "tutkimuksen" tekijät perustelevat vinoa jakaumaa estoilla, joita kukaan muu ei ole havainnut. Emme voi kuin vain ihmetellä sitä, että miten on mahdollista, että he ovat onnistuneet tekemään näin voimakkaasti vinoutuneen otannan viesteistä, vaikka aidolla satunnaisotannalla sellaiseen päätyminen on niin epätodennäköistä. Kysyimme alkuperäisen "tutkimuksen" tekijöiltä ja rahoittajilta "tutkimuksessa" käytettyä raakadataa selvittääksemme asiaa tarkemmin. Sitä meille ei kuitenkaan annettu kolmea viestiä enempää.

Tästä "vihapuheselvityksestä" on myös keskustelua Hommaforumilla.

Lähteitä

 1. Tekoälyn hyödyntäminen vihapuheen seurannassa
  https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163022/OM_2021_15_SO.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 2. Tutkija Ylellä: Sananvapautta yritetään rajoittaa vihapuheen nimissä
  https://www.verkkouutiset.fi/tutkija-ylella-sananvapautta-yritetaan-rajoittaa-vihapuheen-nimissa/

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että perussuomalaisia pyritään lyömään väitteillä Venäjä-yhteyksistä tai venäjämielisyydestä, vaikka tosiasiassa monella muulla puolueella Suomessa on paljon läheisemmät yhteydet Venäjään kuin perussuomalaisilla, vaikka perussuomalaisetkaan eivät ole asiassa täysin ongelmaton. Hommaforumilla on avattu keskustelu puolueiden ja poliitikkojen positiivisista ja negatiivisista kytköksistä Venäjään liittyen, mikä kannattaa ehdottomasti lukea ennen äänestyspäätöstä. Tässä tiivistetysti joitain poimintoja keskustelusta:

Keskusta

Keskustalla on pitkä historia niin Neuvostoliiton kanssa veljeilystä, kuin myös Neuvostoliiton kaaduttua Venäjän kanssa. Esimerkiksi noottikriisiä on väitetty Urho Kekkosen tilaamaksi. Esko Aho taas on toiminut venäläispankin hallinnossa ja yritti estää siitä kertovan Hesarin paljastusjutun julkaisun. Keskustassa myös esimerkiksi Katri Kulmuni on Suomi-Venäjä-Seuran (alunperin Suomi–Neuvostoliitto-Seura) puheenjohtajana ja häntä ennen puolestaan keskustan Paula Lehtomäki. Suomen PEN -sananvapausjärjestön ex-puheenjohtaja Jukka Mallinen väittää Lehtomäen ja Heikki Talvitien palauttaneen SV-seuran Kremlin tukijaksi.

Keskustan kärkipoliitikkoja on käynyt Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen kokouksissa. Esimerkiksi vuosina 2008-2011 ainakin Paula Lehtomäki, Tuomo Puumala, Kyösti Virrankoski ja Timo Laaninen ovat käyneet. Myös Yhtenäinen Venäjä-puolueen edustajia on käynyt keskustan puoluekokoiksissa Suomessa. On myös paljastunut, että että keskusta ja Yhtenäinen Venäjä -puolue hahmottelivat vuonna 2009 sopimuksen, jolla oli tarkoitus tiivistää keskustan, Suomen ja koko EU:n suhteita Venäjään.

Kokoomus

Kokoomuksellakin on viimeistään 70-luvun Tehtaankadun vuosista lähtien ollut varsin tiiviit yhteydet ensiksi Neuvostoliittoon ja sitten Venäjään. Tällöin kokoomuspoliitikotkin alkoivat saada omia ns. kotiryssiään. Kokoomuspoliitikoista tiettävästi kuitenkin ainoastaan Ilkka Kanervalla oli oma kotisupolainen, jonka kanssa hän kävi läpi venäläisten kanssa käytyjä keskusteluja.

Kokoomusta on monasti kutsuttu Putinin Yhtenäinen venäjä -puolueen veljespuolueeksi, mitä tosin Kokoomus on aivan viime aikoina yrittänyt imagohaitan takia kiistää. Keskustan tavoin kokoomus on myös ainakin aivan viime vuosiin saakka tehnyt yhteistyötä Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa. Kokoomuksen poliitikkoja on mm. vieraillut Yhtenäinen Venäjä -puolueen puoluekokouksissa.

Kokoomuksen poliitikoista Alexander Stubb aikoinaan kiirehti viisumivapautta venäläisille ja Fennovoiman ydinvoimalan kohdalla Stubb käytti putinistista kieltä varoittaessaan russofobiasta, kun vihreiden ja perussuomalaisten poliitikot suhtautuivat kriittisesti siihen, että ydinvoimala tulisi juuri venäjältä. Myös esimerkiksi Ben Zyskowicz ja Jan Vapaavuori puolustelivat ydinvoimalan hankkimista venäjältä. Kokoomus on vastustanut ajatusta kieltää kiinteistökaupat venäläisiltä ja itsekin äitinsä puolelta puoliksi venäläinen Kai Mykkänen on jopa vastustanut kieltoa Venäjän kaksoiskansalaisille toimia sotilasviroissa, mikä sitten Mykkäsen vastustuksen takia vesittyikin lievemmäksi.

SDP

Demareilla on myös ollut runsasti yhteyksiä ensiksi Neuvostoliittoon ja sittemmin Venäjään. Monien nimekkäidenkin demaripoliitikkojen on väitetty olleen jollain tapaa Neuvostoliiton talutusnuorassa, mutta useille näistä väitteistä ei ole saatu vahvistusta, koska Venäjän tiedusteluarkisto on säilynyt suljettuna.

Paavo Lipponen on kuitenkin poliittisen uransa jälkeen toiminut Venäjän kaasuputkilobbbarina ja hiljattain vähätellyt Venäjän uhkaa sanomalla, ettei Venäjä-vastaisuus ole viisasta. Myös esimerkiksi eurovaaleissa nyt ehdokkaana oleva SDP:n puoluesihteeri, Antton Rönnholm, teki jättitilin Venäjän kaasuputkihankkeella. Tuoreessa EK:n eurovaalipaneelissa Eero Heinäluoma äityi huutamaan, kun perussuomalaisten Halla-aho nosti demaripoliitikkojen kaasuputkiyhteydet esiin.

Tarja Halonen puolestaan on kutsunut Vladimir Putinia ystäväkseen. Halonen oli myös innolla viemässä Suomea yksipuoliseen maamiinakieltoon ja muutenkin nakersi Suomen puolustuskykyä monin tavoin. Antti Rinne puolestaan on mm. kannattanut viisumivapautta Venäjän kanssa, venäjän kielen ja kulttuurin opetuksen lisäämistä senkin jälkeen, kun Venäjä oli jo hyökännyt sotilasvoimin Ukrainaa vastaan.

Poikkeuksena demarien varsin venäjämieliseen linjaan on kansanedustaja Suna Kymäläinen, joka on vuosia tutkinut venäläisiä tontti- ja kiinteistökauppoja Suomessa ja vaatinut näiden kauppojen rajoittamista niihin sisältyvän turvallisuusriskin takia. Suna Kymäläisen on myös arvostellut SDP:n eduskuntaryhmää suomettuneisuudesta, kun se on painostamalla yrittänyt estää häntä viemästä tätä asiaa eteenpäin.

Perussuomalaiset

Perussuomalaiset on käytännössä ainoana eduskuntapuolueena vastustaa turvallisuussyistä kiinteistökauppojen sallimista venäläisille sekä venäjän kaksoiskansalaisten mahdollisuutta työskennellä rajavartiolaitoksessa tai armeijassa. Joissain muissa puolueissa tällaista ovat esittäneet lähinnä yksittäiset kansanedustajat.

Puheenjohtaja Halla-aho suhtautuu hyvin kriittisesti Venäjään ja sen muodostamaan turvallisuusuhkaan. Halla-aho oli tiettävästi ainut merkittävä poliitikko Suomessa, joka osallistui mielenosoitukseen Venäjän suurlähetysten edessä, missä protestoitiin Venäjän toimia Ukrainassa. Vertailun vuoksi on syytä huomita, että samoihin aikoihin SDP:n Antti Rinne puolestaan vaati viisumivapautta Venäjälle, venäjän kielen opetuksen ja kaupankäynnin lisäämistä.

Puolueena perussuomalaiset kannattaa Venäjään kohdistettuja talouspakotteita, jotka on määrätty Venäjän Ukrainaan kohdistuvien vihamielisten sotilastoimien ja miehityksen johdosta. Perussuomalaisissa kuitenkin huomautetaan, että nykymuotoiset pakotteet eivät näytä riittävän pakottamaan Venäjää esimerkiksi vetäytymään miehityshankkeistaan ja pakotteiden tulevan erityisen kalliiksi Suomelle, minkä vuoksi on väläytetty ajatusta siitä, että EU:n tulisi kompensoida tästä aiheutuvaa taloushaittaa Suomelle.

Puolueena perussuomalaiset ei kannata viisumivapautta venäläisille, joskin Olli Kotro puhui helpotetusta viisumien saamisesta pienehkölle ja esitarkastetulle joukolle henkilöitä. Kansanedustaja Tom Packalénin esittämät epäilevät alkuvaiheen kommentit mm. Itä-Ukrainan tilanteeseen ja Salisburyn myrkkyiskuun ovat herättäneet syytöksiä liiallisesta Venäjän myötäilystä.

Vihreät

Vaikka aikoinaan Heidi Hautala kampanjoi merkittävästi Venäjän korruptiota vastaan, on viime aikoina jopa vihreiden omasta piiristä Daily Beast -lehden mukaan alkanut kuulua syytöksiä siitä, että Heidi Hautala toimisi Kremlin puolesta. Satu Hassilla puolestaan on taistolaistausta.

Muualla Euroopassa

Puola, Slovakia, Romania, Unkari ja Baltian maat ovat EU:n komissiolle lähettämässään kirjeessä vaatineet Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisprojektin keskeyttämistä. Myös EU-komissiossa tähän Saksan ja Venäjän väliseen hankkeeseen on suhtauduttu kriittisesti, mutta tämä ei ole kääntänyt Merkelin päätä, vaikka tämä lisää Venäjän mahdollisuuksia kiristää niin EU-maita kuin Ukrainaa kaasullaan ja tuo vientituloja Venäjälle. Saksassa demarien entinen liittokansleri, Gerhard Schröder, on toiminut Venäjän kaasuputkilobbarina ja hänen toimintansa tässä roolissa ja Venäjän tekojen puolustelussa on herättänyt huomattavaa kritiikkiä.

GUE/NL (Euroopan yhtynyttä vasemmistoa) ja S&D kannattavat EU:n Venäjä-pakotteiden purkamista. Suomessa Vasemmistoliitton kuuluu Euroopan yhtyneen vasemmiston GUE/NL-ryhmään ja SDP kuuluu sosiaalidemokraattien S&D-ryhmään.

EPP-puolueeseen kuuluu Italian Forza Italia, jonka Berlusconi kuuluu Putinin henkilökohtaisiin ystäviin ja Ranskan Les Républicains -puolueen presidenttiehdokkaanakin vuonna 2017 ollut Fillon on myös Putin-myönteinen ja on mm. vaatinut Venäjän vastaisen pakotteiden purkamista ja sotilasyhteistyötä Venäjän kanssa Syyriassa. Myös Putin on kehunut hyviä välejään Filloniin. Suomessa kokoomus kuuluu EPP-puolueeseen.

Vihreiden europarlamentaarikko, Miroslavs Mitrofanovs, on puolustellut Krimin liittämistä Venäjään. Sekä vihreillä, että rauhanliikkeellä on monissa maissa vähintäänkin jonkinasteista Neuvostoliittoon ulottuvia yhteyksiä. Venäjän väitetään nykyään tukevan mm. vesisärytyksen vastaisia ympäristlliikkeitä, ilmeisesti omaa öljyvientiä turvatakseen ja pitääkseen länsimaat riippuvaisina tuontiöljystä.

Viime päivinä kansanedustaja Hussein al-Taeen aiemmista Facebook-kirjoituksista on noussut julkisuudessa kohu, minkä seurauksena al-Taee on joutunut sairaalaan [1]. Vaikka hänen ­kirjoituksia voikin kritisoida, on julkisuudessa liioiteltu kovasti esimerkiksi niiden loukkaavuutta. Tosiasiassa monet hyvin loukkaaviksi erilaisia vähemmistöjä kohtaan kuvatut viestit ovat olleet ilmaisuiltaan pikemminkin varsin lieviä - ja jopa siinä määrin, ettei monikaan niitä edes loukkaaviksi koe. Ylipäätään Anter Yaşan esiin nostamista väitteistä nämä tuhmat Facebook-kirjoitukset eivät ole se olennaisin osuus, vaikka media käytännössä vain niistä kohiseekin.

Perjantaina olleen sananvapauden päivän [2] hengessä muistettakoon se, että sananvapaus kuuluu al-Taeellekin. Vaatimukset hänen eroamisestaan [3] vain näiden julkisuuteen esiin nostettujen Facebook-kirjoitusten vuoksi ovat varsin ylimitoitettuja ja osoittavat lähinnä vaatimusten esittäjien suhteellisuudentajun puutetta. Vaatimus erota tällaisen vuoksi on yhtä lapsellista kuin mitä oli aikoinaan moralisoiva ajojahti Bill Clintonia kohtaan tämän seksiseikkailusta Monica Lewinskyn kanssa ja tätä seurannut vaatimus Clintonin asettamisesta virkasyytteeseen sen takia, että hän valehteli kiistämällä tämän seksiseikkailunsa. Riittävän tarkasti eri puolueiden poliitikkoja tutkimalla löytää vaikka kuinka paljon vähintään yhtä suuria "skandaaleja". Näiden pienten "skandaalien" lisäksi on toki isompiakin juttuja, joista osa on ollut julkisuudessa (kuten ehdolliseen vankeuteen tuomitut keskustan Antti Kaikkonen ja Kauko Juhantalo) ja osa ei (esimerkiksi varsin moni tietää erään merkittävämmän skandaalin vihreiden sisältä, mitä sen tietävät eivät kuitenkaan ole hienotunteisuuttaan tuoneet julkisuuteen, jottei ihmisten elämiä menisi pilalle).

Näillä nuhteettomuusvaatimuksilla taas kerran itsensä naurunalaiseksi tekevän median ohella myös SDP ansaitsee kritiikkiä osakseen. Demareiden ihmiskäsitys ja ymmärrys kulttuurieroista on suunnilleen kultakalan tasolla, jos heille tällainen on oikeasti muka yllättävää. Monet näistä sanomisista eivät olisi edes kantasuomalaiselle kovin yllättäviä. Korkeintaan joku jo lapsena lobotomisoitu poliittinen broileri kaikessa elämässään pyrkii välttämään sanomasta mitään potentiaalisesti muissa närää aiheuttavaa tai kiistanalaista ja todennäköisesti jopa heilläkin on ainakin ajatuksissaan poliittisen korrektiuden ja puolueen kaunistelevan liturgian vastaisia ajatusrikoksia. Vielä vähemmän yllättävää tämänkaltaisten asioiden sanominen on sellaisesta kulttuuritaustasta tulevalle, kuin mitä al-Taee on ja kuten hän yritti itsekin selittää [4] (toivon mukaan hän ei vielä saa syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tuotuaan esiin eroja kulttuuritaustoissa ja sitä millainen vaikutus sillä usein on). Usein tällainen kulttuuritausta johtaa paljon jyrkempiinkin asenteisiin muita ryhmiä kohtaan kuin mitä al-Taee Facebook-viesteissään osoitti.

Jos tästä tapauksesta nousisi jotain hyvääkin esiin voisi se Johanna Vehkoon kunnianloukkaustuomion ohella olla sen huomaaminen, että sananvapautta on nykyään rajoitettu aivan liikaa sekä lainsäädännön että eri mieltä olevien näkemysten sietämisen suhteen ja valitettavasti sekä vihervasemistossa, että jopa kokoomuksessa[5][6] tuntuu olevan halua vielä entisestään heikentää sananvapautta ja siten mahdollisuutta keskustella vaikeista aiheista. Tämä siitä huolimatta, että esimerkiksi kirjailija Leena Krohnin mukaan sananvapaus on jo nyt kaventunut mm. poliittisen islamin, poliittisen korrektiuden ja liberaaliuuden nimissä pahemmin kuin taistolaisuuden riivaamalla 70-luvulla [7].

Ei ole hyväksyttävissä, että jopa jumalanpilkka on edelleen nykypäivänä kielletty (nykyään uskonrauhan rikkomiseen käytännössä sisältyvänä [8]) ja samoin jopa kiistattomien ikävien faktojen mainitseminen osana poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua voi johtaa tuomioon kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan. Koska faktat eivät ole holtittoman maahanmuuton puolella, sen kannattajat pyrkivät kaikin keinoin kieltämään ja estämään kaikenlaisten ikävien faktojenkin esiintuonnin. Faktat ovat heille myrkkyä. Maailma ei kuitenkaan ole mikään safe space, jossa ei ole ristiriitoja ja näistä ristiriidoista pitää myös pystyä käymään keskustelua. Sananvapauden ydintähän on nimenomaan ikävien asioiden tuominen julki, sillä tuskin pahinkaan diktaattori haluaisi kieltää keskustelemasta kivoista ja kaikkien hyväksymistä asioista, kuten vaikkapa kauniin sään kehumista. Ihmisten myös pitäisi olla paksunahkaisempia kuin nykyään ja kestää myös jonkin verran poikkipuolisia sanoja ja sitä, että heidän ideologiaansa voidaan kritisoidakin.

Lähteet

 1. Hussein al-Taee joutunut sairaalaan
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/9f61127a-36fd-4860-a413-a10272786af1
 2. Vihapuhe ja häirintä kaventavat sananvapautta Suomessa – sananvapauden tila on vaihdellut suuresti itsenäisyyden aikana | Yle Uutiset | yle.fi
  https://yle.fi/uutiset/3-10764607
 3. Pääkirjoitus: Hussein al-Taeen syytä harkita eroa – kyse kansanedustajan uskottavuudesta - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat
  https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006091381.html
 4. Hussein al-Taee myönsi viimein: Homoja ja juutalaisia halventaneet kirjoittelut ovat omia – "Valitettavasti aitoja" | Helsingin Uutiset
  https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/766384-hussein-al-taee-myonsi-viimein-homoja-ja-juutalaisia-halventaneet-kirjoittelut-ovat
 5. ”Oikeistopuolue” kokoomus käy ”vihapuheen” kimppuun
  https://blog.kauppalehti.fi/metrossanukkuja/oikeistopuolue-kokoomus-kay-vihapuheen-kimppuun
 6. Kokoomus perustaa vihapuhetyöryhmän - ”pitää tehdä huolellinen analyysi, mitä kaikkea sananvapauden piiriin kuuluu”
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/201808142201135808
 7. Kirjailija Leena Krohn: “Sananvapaus kaventunut – Tilanne pahempi kuin 1970-luvulla” | Yle Uutiset | yle.fi
  https://yle.fi/uutiset/3-10377777
 8. Jumalanpilkka – Wikipedia
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Jumalanpilkka#Suomi

Scripta

Keskustelua

 

Hämeen poliisilaitoksen uusien viestintäohjeiden mukaan rikoksesta epäillyn taustaa turvapaikanhakijana ei enää kerrota. Perusteluissa mainitaan "yhteiskuntarauhan edistäminen" ja halu ehkäistä "radikalisoitumista ja rasistisia ilmiöitä".

Ohjeistuksella halutaan myös "vahvistaa luottamusta poliisin toimintaan" ja muistutetaan, että "poliisi ei ota puolia".

Keskustelua