Heinäkuussa tehty Eurooppa-neuvoston päätös elpymispaketista oli valtava suunnanmuutos EU:n linjaan. Siinä heitettiin romukoppaan EU:n perussopimuksen noudattaminen ja samalla sääntöpohjainen järjestelmä, no bail out -periaate, alettiin rahoittaa EU:ta lainarahalla vastoin aiemmin sovittua, alettiin maksaa muiden maiden velkoja ja antaa niiden velkaantua lisää siten, että muut maat ottavat yhteisvastuullisesti niiden puolesta riskiä takaisinmaksusta. Vaikka pakettia perusteltiin koronalla, niin se kohdentuu tavalla, jossa taustalla on enemmänkin euroaluetta jo ennalta vaivanneet talousongelmat ja ylivelkaantuminen.

Jos eduskunta hyväksyy tähän elpymispakettiin osallistumisen, tullaan Suomi sitomaan tähän menettelyyn vähintään vuosikymmeniksi, mikä tulee sitomaan tulevienkin hallitusten käsiä vuosikymmeniksi. Suomi on tässä paketissa taas nettomaksaja vähintään 3,4 miljardilla eurolla. Suomen kokonaisvastuiden on kaavailtu kasvavan 13 miljardiin euroon, mikä sisältää suorien avustusten lisäksi lainoja, joiden takaisinmaksu voi todellisuudessa jäädä hyvinkin toteutumatta ja kustannukset jäädä suomalaisten veronmaksajien niskaan.

Suomessa hallitus on yrittänyt puolustella tätä Suomen kannalta erittäin huonoa elpymispakettia sillä, että kyse olisi muka kertaluonteisesta järjestelystä. Tuskin muste sopimuksessa oli kuitenkaan ehtinyt kuivua, kun alkoi jo kuulua, että kyseessä oli vain päänavaus ja nyt käytännössä järjestelystä uhkaa muodostua pysyvä tulonsiirtounioni, missä Suomelle jää onneton nettomaksajan rooli. Ranskan Macron riemuitsi, että nyt otettiin käyttöön mekanismi yhteisvastuullisiksi veloiksi, mitä on hän on jo pitkään halunnut. Ranskan EU-asioiden ministeri, Clément Beaune, katsoi että elvytyspaketti ja yhteinen velka eivät jää poikkeustapaukseksi. Myös Saksan valtiovarainministeri, Olaf Scholz, säesti sanomalla että yhteiset velat ja tulonsiirrot ovat pysyviä keinoja ja seuraavaksi aletaaan puuhata yhteisiä verojakin. Euroopan keskuspankki ilmoitti myös juuri haluavansa tukijärjestelyistä pysyviä.

Professori Vesa Vihriälä toteaa, Suomessa tarvitaan kriittistä keskustelua siitä mihin suuntaan EU:ta viedään ja kuinka tällaiseen liittovaltiokehitykseen sisältyy riskejä. Kyseessä on todella laajakantoinen päätös, mistä pitäisi saada aikaan vähintäänkin laaja yhteiskunnallinen keskustelu eikä mennä hyväksymään ilman tarkkaa pohtimista kumileimasimen tavoin sitä mitä muut maat haluavat meiltä omaksi edukseen. Nyt on kaksi kansalaisaloitetta, joissa vaaditaan kansanäänestystä ennen kuin eduskunta menee sitoutumaan tällaiseen Suomen kannalta tuhoisaan kehityssuuntaan. Näistä suuremman kannatuksen saanut kansalaisaloite keräsi 58960 kannatusta jo muutamassa päivässä, minkä takia kannatusten lisäkeräämistä ei enää jatketa. Toinen kansalaisaloite on vielä auki ja sekin kannattaa allekirjoittaa pikaisesti, ennen kuin eduskunta ehtii tehdä kauaskantoisen virheen ja langeta tähän tulonsiirtounioniin ansaan.

Aiheesta on myös keskustelua Hommaforumilla.

Kansanäänestyksen järjestäminen EU:n elpymispaketista


Tämä kansalaisaloite keräsi hetkessä 58960 kannattajaa!


Samasta aiheesta on myös aiempi kansalaisaloite, joka kannattaa myös samalla allekirjoittaa:

Neuvoa-antava kansanäänestys Eurooppa neuvoston kokouksen
lopputuleman EU:n elpymispaketista ja budjetista kaudelle 2021-27 hyväksymiseksi


Kannatusilmoituksia on tullut tähän jo yli 8000 kappaletta! Allekirjoita


Lähteet:

 1. ECB calls on Brussels to make recovery fund permanent
  https://theunionjournal.com/ecb-calls-on-brussels-to-make-recovery-fund-permanent/
 2. Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholzilta shokkikommentti: EU:n yhteinen velka ja tulonsiirrot pysyviä keinoja
  https://www.suomenuutiset.fi/saksan-valtiovarainministeri-olaf-scholzilta-shokkikommentti-eun-yhteinen-velka-ja-tulonsiirrot-pysyvia-keinoja/
 3. Ranskalaisministeri FT:lle: EU:n yhteinen velka ei jää elpymispakettiin – Seuraava ”ratkaiseva taistelu” käydään yhteisistä veroista
  https://www.talouselama.fi/uutiset/ranskalaisministeri-ftlle-eun-yhteinen-velka-ei-jaa-elpymispakettiin-seuraava-ratkaiseva-taistelu-kaydaan-yhteisista-veroista/e027a8e1-e821-4858-82fa-8e3e75f8025c
 4. Hämmentynyt asiantuntija Vesa Vihriälä yrittää yhä ymmärtää, miten EU:n rahasto meni läpi ja mitä se tulee EU:lle merkitsemään
  https://www.hs.fi/talous/art-2000006591551.html
 5. EU-rahat: Italian saama jättiavustus suututtaa sekä Suomessa että Italiassa
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/34f64c72-415b-423f-af4e-fc944b8065a4

Jukka Leppänen, Anna Bagge ja Tuula Pulkka ovat tehneet kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan kaivostoiminnan suhteen mm. kunnon korvausten saamista yhteiskunnalle ja parempaa ympäristön huomioonottamista. Nykyinen huono kaivoslakihan mahdollistaa ulkomaalaisten yhtiöiden viedä kaivosmineraalit pilkkahinnalla ja jättää kalliin ympäristösotkun jälkeensä. Kannattaa käydä allekirjoittamassa mahdollisimman nopeasti ja mainostaa tätä tuttavillekin, sillä allekirjoitusten keräys on juuri päättymäisillään ja 50000 hengen tavoite on hyvin lähellä.

Aiheesta on myös Hommaforumilla keskustelua.


Kannatusilmoituksia on tullut jo yli 46557 kappaletta! Allekirjoita

Timo Vornanen, Aki Moilanen sekä Antti, Kati ja Olli Vauhkonen ovat tehneet kansalaisaloitteen terroristiseen järjestöön kuuluneen tai kuuluvan henkilön ja hänen perheensä maahantulon ja Suomessa oleskelun estämiseksi. Kannattaa käydä allekirjoittamassa mahdollisimman nopeasti ja mainostaa tätä tuttavillekin ennen kuin punavihreä hallitus tuo ties kuinka paljon terroristeja ja muita radikalisoituneita henkilöitä Suomeen.

Aiheesta on myös Hommaforumilla oma ketjunsa.


Kannatusilmoituksia on tullut jo yli 500 kappaletta! Allekirjoita


Mauri Peltokangas, Aleksi Hernesniemi, Sebastian Tynkkynen, Antti-Matti Salminen, Juha Karjalainen ja Ano Turtiainen ovat tehneet kansalaisaloitteen Yle-veron kumoamiseksi. Käythän kannattamassa sitä! On väärin, että kaikki kansalaiset pakotetaan rahoittamaan voimakkaasti poliittisesti värittynyttä propagandaa vasten tahtoaan.

Kannatusilmoituksia on tullut jo yli 6200 kappaletta! Allekirjoita